Kyiv porcelain. Her past and present.

817

Київ - місто вишуканої порцеляни. Місто, славне своїми старинними порцеляновими традиціями та неперевершеними майстрами, митцями, які завдяки своїй творчості зробили Київську порцеляну всесвітньо відомою, а порцелянові вироби - мистецтвом світового рівня. Київський експериментальний кераміко-художній завод (скорочено КЕКХЗ) - один з найцікавіших та успішних порцелянових заводів України останнього століття. У 2024 році КЕКХЗ буде відзначати 100-літній Ювілей своєї діяльності. Саме до цієї дати присвячено проект «Ювілейна колекція Київської порцеляни».

Коротко про історію Київської порцеляни. У 1798 році поблизу Києва була заснована Межигірська фаянсова фабрика, яка з часом стала видатним центром виготовлення керамічних виробів. Завдяки відкриттю німецького інженера Краніха покладів каоліну біля Межигірського монастиря, фабрика знайшла високоякісну сировину для своїх виробів. Її майстри створювали чайний і столовий посуд з унікальною рельєфною орнаментикою, декоративні писанки, вази, тарілки та скульптурні вироби. Успіх фабрики та якість продукції мали високу світову оцінку. Також, на базі фабрики виховувалися цілі династії спадкових майстрів, працювала школа з модельної і живописної спеціалізації. В подальшому всі ці напрацювання та здобутки лягли в основу роботи КЕКХЗ.

Свою ж  історію завод розпочав у 1924 році як «Лабораторія керамічних фарб», що з часом послідовно розширювала свої можливості та набувала нових назв та статусів. Так, у 1930-х роках Лабораторія перетворилась на «Київську фабрику фарб і деколей» та почала експериментувати з керамічними технологіями, розробляти нові розписи для виробів із порцеляни. У 1939 році фабрика отримала нову назву – «Київський експериментальний кераміко-художній завод».

Слава про КЕКХЗ та  його майстрів за радянського часу ширилася по усьому світу. Вишуканий посуд з петриківським розписом, вази, порцелянові скульптури, сувеніри, подарунки… Окремі роботи з часом стали брендом, широковідомим як в Україні, так і Європі. Продукція заводу експонувалася як у республіках СРСР, так і на міжнародних виставках, експортувалися до Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Польщі, Франції, Чехословаччини, Канади, Італії та Америки.

Пізніше, у 1993 році, завод був приватизованим та отримав як нове підприємство назву «ДЕФФА» - скорочення від «Деколь, Фарба, Фарфор», що відображало основну продукцію заводу.

Заснований в 2020 році ТОВ «Національний центр кераміки» (скорочено НЦК) продовжив славнозвісні традиції Київської порцеляни під брендом «Київська порцеляна». НЦК має всі права інтелектуальної власності, пов’язані з виробництвом та використанням порцелянових виробів, які вироблялися ВАТ «ДЕФФА» і її попередником - Київським експериментальним кераміко-художній заводом та майнові права інтелектуальної власності на товарний знак.

У 2022 році НЦК розпочинає роботу по відродженню Київської порцеляни з проекту «Ювілейна колекція Київської порцеляни». Суть проекту в  створенні та випуску Ювілейної колекції на честь 100- річчя заводу. Ювілейна колекція складається із 100 найяскравіших робіт, які презентують існування заводу в різні його періоди. До її складу увійшли роботи найвідоміших та найяскравіших майстрів, що працювали на заводі в різні періоди. Серед них скульптори та художники, представники різних шкіл та світоглядів. Це такі майстри, як О. Жникруп, О. Рапай, С. Болзан -  Голембовська, Л. Лозова, В. Щербина, О. Сорокін, Г. Молдаван та інші. Всі 100 робіт Ювілейної колекції згруповані за традиційною класифікацією: Балет, Казки. Спорт, Музиканти. Цирк. Україна. Космос. Дитинство. Професії… Враховуючи унікальність робіт, відібраних для Ювілейної колекції, їх випуск представляє собою лімітовану серію, що випускається обмеженим тиражом по 100 штук. Кожна скульптура має свій порядковий номер  від 01 до 100.

Вміння українських митців передавати культуру, історію через порцеляну, пробуджувати в людях радість, інтерес, спогади, почуття, надихати на творчість – все це було, є і буде в майбутньому рушійною силою розвитку та вдосконалення Київської порцеляни.

Київська порцеляна одна із гілок у світовій порцеляновій традиції, але зі своїм, з українським характером!

Kyiv porcelain. Her past and present.
4.06/5
35

Similar articles